MITHEA

Mønsted Kalkgruber

Det var først meget sent, at vi opdagede Mønsted Kalkgruber. Vi var slet ikke klar over, at vi i Danmark havde verdens største kalkmine. Da vi opdagede det, måtte vi hurtigt afsted – og det var besøget værd.

 

Gå på opdagelse i verdens største kalkgruber

 

Mønsted kalkgruber er beliggende 10 km. vest for Viborg. Her findes der omkring 60 km. gange under jorden, hvoraf to km. af gangene er belyst. Alt dette opstod, da der i takt med at kristendommen kom til Danmark, skulle bygges massevis af kirker. Her gik minearbejderne og hakkede kalk ud med håndkraft. Dette blev brændt, læsket til mørtel og brugt som den lim, der bandt stenene sammen. I dag bruges gangene af Arla, der i en årrække har benyttet Mønsted Kalkgruber til at lagre udvalgte oste, som dermed får en karakteristisk smag pga. grubernes særlige temperatur, luftfugtighed og klima. De kan købes i butikken og smages i caféen.

Foto: Oversigt over gangene i Gruberne.

 

I gruberne er temperaturen 8 grader året rundt, så der skal varm påklædning til, når der vandres rundt. Der er mulighed for at se et multimedieshow i den underjordiske biograf ved grubernes største sø. Showet fortæller historien om gruberne og kalken og vises hver time.


Foto: På opdagelse i de lange Grubegange


I Mønsted kalkgruber er der noget for alle. Lær historien om kalkovnene, jordfaldshullerne, flint, kalk, minedriften i Midtjylland, samt kalkbrydning -og brænding. Der er også mulighed for at se flagermus flyve rundt i de kølige gange.


Foto: Mie i den flotte belysning der indrammer Kalkgruben.. 

 

Hvis alt dette lyder som noget for dig, så er Mønsted Kalkgruber helt sikkert et besøg værd. Vi synes det var en vild oplevelse at gå i kalkgangene, hvor højden varierer fra 1½ til 19 m. Da vi tog derfra, tillod vi os at købe lidt specialiteter. Vi købte blandt andet nogle øl og hver vores Grubeost, der har ligget i de kolde Gruber.


Besøg deres hjemmeside, https://www.monsted-kalkgruber.dk/aabningstider-og-priser/, for mere information vedr. billetpriser, åbningstider mm.


Foto: De fine specialiteter vi købte med fra Mønsted Kalkgruber

 

Links:

https://www.visitviborg.dk/viborg/planlaeg-din-tur/moensted-kalkgruber-gdk601327

https://www.monsted-kalkgruber.dk

https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturguider/moensted-kalkgruber

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Andre spændende artikler

introduktion til mithea

Til dig der elsker naturen, men mangler det sidste skub eller blot søger inspiration til dit friluftsliv. Vi tror nemlig på, at næsten alle kan få rigtigt meget ud af den natur som omgiver os. Men vi ved også, at mange er af den opfattelse at outdoor livet kræver meget planlægning, det helt rigtige udstyr eller at man sætter meget tid af til det. Det passer heldigvis ikke 😃
Vi har derfor lavet denne blog til dig der elsker naturen, men mangler det sidste skub. Til dig der har mod på mere friluftsliv, men søger inspirationen.

Althea & Mie

Vores favoritter
Sponsor

Her kan du få dit logo