Nordlysjagt og hundeslæde på Svalbard

Reklame for Profil Rejser https://www.profil-rejser.dk  Ingen tvivl om at Svalbard har stjålet et stykke af vores hjerter. På trods af at det var en kort rejse, indebar den alt hvad vi overhovedet kunne drømme om og mere til. Vi var utrolig heldige at få tilbudt denne rejse af Profil Rejser, som arrangerede denne fantastiske oplevelse. Vi kan stå 100% inde for alt hvad vi skriver om i dette blogindlæg, og vi havde ikke en negativ ting at sige om rejsen. Så hvis du elsker norden, så skal du helt sikkert opleve Svalbard! En ting er sikkert, vi skal tilbage til Svalbard! 

Svalbard er en norsk øgruppe som ligger halvvejs mellem det norske fastland og Nordpolen. Vi fornemmede hurtigt den rå arktiske natur, som emmede af noget helt unikt. Der gik heller ikke mange minutter fra vi var gået ud af lufthavnen, til vi stod og kiggede op på himlen, og der var en snert af nordlys.  

Sagen med nordlys er, at det ses meget tydeligere igennem mobillinsen end hvad vores øjne kan spotte, men der gik ikke en dag hvor vi ikke så nordlys. Det unikke ved Svalbard på denne tid er netop, at der er polarnat. Det vil sige at der er fuldstændigt mørkt hele tiden, og derfor er chancen for at se nordlys ret stor i denne periode.  

Udover polarnatten har Svalbard solvinter, samt polarsommer med midnatssol. Derfor anbefales det også at man besøger Svalbard minimum 3 gange for at opleve alle sæsonerne, da de er unikke på hver deres måde.

Der er ikke mere en 2500 indbyggere på Svalbard. Det vil sige at der faktisk er flere isbjørne end mennesker, da man regner med at bestanden er oppe på 4-6000 isbjørne.  

Det første man møder i lufthavnen på Svalbard er en udstoppet isbjørn. En ting der går igen flere steder i Longyear byen. Selvom øen ligger så nordligt og vores vejr app sagde der var -20 grader, føltes det ikke så slemt da vi var der. Vi havde lag på lag og dette gjorde at vi følte os varme det meste af tiden, du kan læse mere om hvad vi havde med til rejsen og hvilket tøj vi kan anbefale i indlægget her

Longyear byen

Longyear byen oplyst på afstand. Vi boede i Longyear byen som er øernes største by. Byen var større end vi havde regnet med. Der var en utrolig hyggelig stemning, da bygningerne og den ene lille bitte gågade der var, var udsmykket med julelys.

Der var flere outdoor og hobby butikker, samt restauranter, pubber, Coop og et lille shoppingcenter med cirka 4-5 butikker. Vi oplevede ikke at mangle noget på de 4 dage vi var der.

Her ses Longyear byens gågade i baggrunden, hvor der var skabt en hyggelig stemning via alle de fine julelys.

Hotel

Vi var så heldige at bo på verdens nordligste ”full service” hotel, Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen. Vi havde et standardværelse, hvilket passede os helt fint og personalet var super søde.

Man kan bede dem om at hente dig, hvis der er nordlys, også selvom du sover. I lobbyen står der en stor og flot isbjørn og troner. Derudover var der julehygge med et flot udsmykket juletræ og gløgg.  

Vi bookede også en time i deres udendørs jacuzzi og varme sauna, hvor vi nød at kigge ud på den helt mørke himmel og mærke den kolde luft i ansigtet.

Hotellets jacuzzi med udsigt over noget af Longyear byen. 

Hotellet kan bookes her: https://hurtigrutensvalbard.com/en/hotels/radisson-blu
Hotellet har to restauranter, Restaurant Nansen og Barentz Gastropub. Den første aften nød vi en utrolig lækker 3-retters menu på Restaurant Nansen.

Servicen var god, og maden var nordisk inspireret med torsk til forret, whisky glaseret grise ribs til hovedret og marengs med hvid chokoladeis til dessert. Det var virkelig lækkert og vi fik anbefalet et glas rødvin som smagte perfekt til maden.  

Billede af forretten på Restaurant Nansen. En hyggelig aften med enormt velsmagende mad.  

Man kan booke bord på restaurant Nansen her: https://hurtigrutensvalbard.com/en/restaurants/restaurant-nansen  

Vi nød også en frokost hos Barentz Gastropub hvor vi bestilte to pizzaer. Pizzaerne var gode og der var masser af smag, så dette kan vi klart anbefale hvis man vil have en god frokost.  

Man kan booke bord på Barentz Gastropub her: https://hurtigrutensvalbard.com/en/restaurants/barentz-gastropub

Mad

Udover Restaurant Nansen og Barentz Gastropub som lå på vores hotel, var der indkøbsmulighed i Coop i Longyear byen, og flere pubs hvor man kunne få noget varmt at spise.  

Café Huskies var en hyggelig café, hvor man blev mødt af søde huskies, når man gik ind. Et rigtig fint sted at besøge, hvis man befinder sig i Longyear byen. Vi havde hjemmefra booket bord på restaurant Huset, hvor du kan prøve en nordisk smags menu. Menuen bestod blandt andet af rensdyr, sæl, pighvar, fjeldrype mm. Det var en oplevelse at se retternes anretning, samt at smage de forskellige ting. Maden var gennemført og smagte virkelig godt. Det var tydeligt at mærke, at der var gjort en dyd ud af det og eks. skulle vi grave efter guld i noget kul som dessert, da Svalbard er kendt for sine miner.   Vi kan klart anbefale at prøve dette for at få den fulde oplevelse af Svalbard.  

Man kan booke bord på restaurant Huset her:  https://www.huset.com/

Restaurant Huset gik meget op i både smag og anretning, og begge ting fik topkarakterer hos os. En utrolig god oplevelse, med mulighed for at smage øens specialiteter. 

Udflugter med Hurtigruten

Alle vores udflugter var arrangeret af Hurtigruten Svalbard som Profil Rejser samarbejder med. Vi blev ved alle ture hentet på vores hotel, hvilket var virkelig dejligt og nemt.   Guiderne som kom og hentede os, var utrolig søde og imødekommende, og vi kunne virkelig mærke deres glæde ved at vise Svalbard frem. Det sjove ved dem alle sammen var, at det kun var meningen at de skulle guide på øerne i en kortere periode, men de var alle sammen endt med at holde så meget af Svalbard, at de nu havde boet der i 6-9 år.   Flere udflugter end dem vi nævner kan bookes og læses om her: https://hurtigrutensvalbard.com/en/activities

Os der venter spændt på vores første oplevelse med Hurtigruten Svalbard. Nordlys jagt med Bæltevogn/Snowcat

Vores første nordlysjagt var i en bæltevogn. Denne udflugt er en unik mulighed for at tage hele familien med på udflugt, da det er en stor vogn hvor man roligt kan side og nyde den vilde natur.

Vi var heldige med den smukkeste stjerneklare himmel. 

  Der var flere stops under turen, hvor der blev fortalt historier, eks. ved det populærere skilt som markerede at nu bevægede vi os ud fra civilisationen og dermed var chancen for at møde isbjørne en del større.  

På et tidspunkt drejede vognen af vejen og vi befandt os nu midt ude i den frosne Adventdalen.

Der blev spottet efter nordlys, sørget for noget varmt at drikke og vores guide underholdt med at kaste kogende vand over hovedet, som frøs til sne med det samme.  

Nordlyset stod flot på den smukke stjerneklare himmel. 

  

Vi var så heldige at vi havde den smukkeste klare stjernehimmel, hvor vi så flere stjerneskud og til sidst også nordlys.

Turen vi var på kan bookes her: https://hurtigrutensvalbard.com/en/activities/snowcat-tours/northern-lights-hunting-with-snowcat

Nordlys jagt med elektrisk Snescooter  Hvis du er til en lille smule fart så kan vi virkelig anbefale en tur på snescooter. Vi fik først en lille lektion i reglerne og guidning i hvordan man kører. Derefter fik vi udleveret en kedeldragt, sko, handsker og hjelm.

Da vi var klar til at køre, satte vi afsted ud i Adventdalen. Mørket omsluttede os hurtigt og det var kun lyset fra snescooterne som lyste op. Der var et par stops undervejs, hvor der blev fortalt lidt om den barske natur vi befandt os i. Vi var også heldige at se rensdyr på vores vej, samt svagt nordlys.

Selve turen er overraskende behagelig og selvfølgelig er der små bump på vejen, men intet voldsomt. Det var fedt med de lange strækninger hvor man kunne give den lidt gas.

Vi fik årets første snescooter tur, hvilket vi var ekstremt glade for! Det var en ekstremt fed tur og vi følte os trygge hele vejen igennem. Vi kan klart anbefale denne oplevelse!  

Billedet af Althea giver et meget fint indtryk af, at der var lidt koldere end hvad vi er vant til i Danmark. 

 Turen vi var på kan bookes her: https://hurtigrutensvalbard.com/en/activities/snowmobile-tours/northern-lights-hunting-with-el-snow-mobile

Camp Barentz Hvis du elsker at høre historier om Svalbard, de første mennesker som boede der, samt mere info om nordlyset, så er denne tur lige noget for dig.   Vi blev samlet op ved vores hotel og kørt ud til den fineste lille træhytte. Træhytten er en tro kopi af Willem Barentz’, opdagelsesrejser, som byggede denne hytte da ham og hans besætning blev fanget af naturen på Svalbard i 1596.  

Der var et hyggeligt bål inde i midten af hytten, som spredte duften af røg og opvarmede den rensdyrsuppe som vi nød senere på aftenen. Udover historier og en god rensdyrsuppe, så var der også fri bar med sodavand, snaps, øl, vin osv.  

Skiltet der mødte en inden man trådte ind i lejren.

Det var netop denne aften vi også så det klareste nordlys på hele rejsen. Det var så imponerende at se det smukke grønlige lys danse på himlen. Vi kunne have stået der i flere timer og nydt synet, hvis det dog bare gad at blive så længe på himlen.  

Turen vi var på kan bookes her:  https://hurtigrutensvalbard.com/en/activities/wilderness-evening/arctic-wilderness-evening

Hundeslæde En af vores største drømme har altid været at køre hundeslæde. Profil Rejser var så søde at overraske os i samarbejdet med Green Dog, med en hundeslædetur. Green Dog er ejet af et dansk par, og det var virkelig en oplevelse vi sent vil glemme.  

Mørket sluttede tæt om os, da vi var ude på hundeslæde. Det eneste, der oplyste vejen for os, var guidens pandelampe. 

Vi blev hentet ved hotellet og kørt ud til stedet, denne tur tog omkring 15min. Vi blev mødt af ekstrem glæde, arbejdsvillige hunde som helt vildt gerne ville snakke med os.

Inden vi hilste på alle hundene, fik vi udleveret tøj, handsker, sko og en pandelampe. Derefter skyndte vi os ud til hundene.  

De kan virke lidt voldsomme som de står der og hopper op af en, samt gør, men de er simpelthen så søde og venlige. De elskede opmærksomheden og nød virkelig at blive snakket med.  

Vi fik forklaret hvordan man kører vognen og derefter blev vi delt ud på forskellige hold af tre personer. Vi var os to og en guide. Hundene som skulle trække os blev udvalgt og vi hjalp med at spænde dem for vognen. Dette var i sig selv en oplevelse og man kunne virkelig mærke hvordan hundene bare ville afsted.

Da alle hundene var spændt for vognen, kørte vi afsted med guiden som styrmand. Der gik ikke lang tid før han stoppede og spurgte om vi ikke ville prøve. Vi skiftedes om at styre hundene, hvilket var en fed oplevelse. Det var imponerende at opleve guiden styre hundene med sin stemme og ord.

Hundene lystrede både lyden for start og stop, samt ordet for højre og venstre, hvilket jo er imponerende når vi nogle gange kan glemme hvilken vej højre er.

Her bliver der sagt tak for turen til alle hundene, der trak slæden. De to der får et kram på billedet er brødre. 

Efter en ekstremt god tur, hjalp vi med at sætte hundene på plads og kælede lidt ekstra med dem for at sige tak for turen de lige havde givet os.  

Da dette var klaret og vi desværre skulle sige farvel, blev vi kørt op til der hvor ejerne og guiderne bo. Der var ekstremt hyggeligt med små træhytter og julelys. Det bedste af det hele var hvalpene! De sødeste små hvalpe lå og ventede på os, og vi fik lov til at hilse på dem.

Vi kan ikke lyve os fra at vi havde lyst til at putte en af hvalpene under jakken og tage med hjem til Danmark.  Da hvalpene var blevet hilst på, blev vi budt på varm kakao og vafler. Det var den perfekte afslutning på den perfekte tur!  

Hvalpene var svære ikke at nuppe med hjem. 

Slædeturen vi var på kan bookes her: https://greendog.no/trips/nordlyssafari-med-hundespann/

Det var nemt at rejse med Profil Rejser, da de bookede alt til os og der var god kommunikation under hele turen. Vi elskede alt ved rejsen lige fra alle udflugterne med Hurtigruten, til hotellet, maden og den rå natur. Vi kan virkelig anbefale at rejse til Svalbard og få denne unikke oplevelse som det er.

Som sagt skal vi helt sikkert tilbage! Turen vi var på inkl. snescotter og Camp Barentz (uden hundeslæde og snowcat): https://www.profil-rejser.dk/destinationer/arktiske-omrader/svalbard/nordlys-over-svalbards-vildmark/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *